در یک ماه اخیر، بهدلایل مختلفی نظیر ایجاد محدودیتهای زیستمحیطی برای تولید فولاد در چین، قیمت سنگ آهن چین دچار افت و خیز شده اما بالاخره در هفته گذشته، رشد قیمت پایدار این ماده خام فولادسازی، سطح قیمت آن را به بالای 70 دلار بر تن رساند..
قیمت سنگ آهن، از ابتدای ماه نوامبر روندی نسبتا صعودی داشته است. سنگ آهن 62 درصد پس از ابتدای ماه نوامبر، یک توقف کوتاه 2هفتهای در گستره قیمتی 62 تا 63 دلار بر تن داشت و پس از آن، روند رشد قیمت خود را بهطور پیوسته ادامه داد؛ بهطوری که قیمت این ماده خام فولادسازی در روز جمعه، 1دسامبر، با یک جهش 2.9 درصدی نسبت به روز قبل، به 71.11 دلار بر تن رسید که بالاترین قیمت این ماده طی 70 روز گذشته است.
با اینکه سنگ آهن چین، 2 هفته طلایی را پشت سر گذاشت، اما مؤسسه آمریکایی گلدمنساکس (Goldman Sachs) که یکی از مؤسسات مالی معتبر ایالات متحده آمریکا است، در گفتگو با بلومبرگ (Bloomberg) اعلام کرد که قیمت این ماده تا 6 ماه آینده، به حدود 50 دلار بر تن افت خواهد کرد.
این مؤسسه معتبر، در سال 2005 (پیش از ظهور پدیده چین) پیشبینی کرده بود که تا سال 2010، چین از بالاترین نرخ رشد اقتصادی در جهان برخوردار خواهد شد. پس از محقق شدن این پیشبینی و تبدیل شدن این کشور به یکی از 2 قطب اقتصادی جهان، اعتبار این شرکت، بیش از پیش افزایش یافت و حالا این مرکز با بررسی بازار سنگ آهن چین، در حالی که انتظار همه، رفتن به سوی یک بازار صعودی است، اعلام کرد که انتظار دارد هر تن سنگ آهن تا 6 ماه آینده، حدود 20 دلار افت قیمت داشته باشد.
طبق پیشبینی گلدمنساکس به دلیل رشد عرضه جهانی سنگ آهن از یک سو و افزایش ریسک تولید فولاد در چین از سوی دیگر، قیمت سنگ آهن تضعیف خواهد شد. این مؤسسه معتقد است که در 3 ماه آینده، قیمت این ماده اولیه فولادسازی، به حدود قیمت 60 دلار بر تن افت خواهد کرد و در طی 6 ماه آینده، افت قیمت سنگ آهن بیشتر شده و هر تن آن حدود 55 دلار معامله خواهد شد. همچنین پیشبینی قیمتی این مؤسسه برای سال آینده، حدود 50 دلار بر تن است.
مؤسسه گلدمنساکس، علت پیشبینی این قیمتهای پایین را پشت سر گذاشتن قله تولید فولاد چین میداند و اعلام کرد از این پس، تولید فولاد کاهش خواهد یافت. این در حالی است که عرضه سنگ آهن همچنان در حال رشد است. بهطور مثال، شرکت واله، در حال افزایش حجم تولید معدن S11D است. این معدن، یکی از دلایل اصلی افزایش تولید سنگ آهن شرکت واله در 3 ماهه سوم امسال بود و سبب شد تولید این شرکت، به رکورد جدید 95.1 میلیون تن دست یابد.
بازار سنگ آهن، از ابتدای امسال با نوسانات قیمتی متعددی روبهرو بود. یکی از دلایل اصلی ایجاد این نوسانات قیمتی، تغییر سیاست چین بود که با کاهش تولید فولاد، سعی داشت از آلودگی شهرهای صنعتی خود بکاهد. عامل بعدی شاید انتظار عرضه بیشتر از تولیدکنندگان سنگ آهن بود. سیاستهای زیستمحیطی چین، سبب شناور شدن قیمت فولاد شد و به رشد سودآوری فولادسازی کمک شایانی کرد. با این حال، انتظار اینکه روند سودآوری فولاد، سبب شود که فولادسازان بتوانند بهای بیشتری برای سنگ آهن بپردازند، از نظر مؤسسه گلدمنساکس، تحلیل درستی نیست. به اعتقاد تحلیلگر این مؤسسه، قیمت سنگ آهن باید با تغییرات عرضه و تقاضای خودش تعیین شود و اینکه قدرت بالقوه خرید فولادسازان چه اندازه است، قیمت سنگ آهن را مشخص نمیکند.
پیشبینی مازاد عرضه سنگ آهن، چندان هم دور از ذهن به نظر نمیرسد؛ چرا که استرالیا به عنوان بزرگترین صادرکننده سنگ آهن به چین، قصد دارد صادرات خود را افزایش دهد. سازمان معدن، نوآوری و دانش کشور استرالیا، در آخرین سند چشمانداز خود، صادرات سنگ آهن استرالیا را در سال آینده، 872 میلیون تن و در سال 2019، حدود 895 میلیون تن تخمین زده است. این در حالی است که انتظار میرود صادرات سنگ آهن برزیل هم افزایش یابد و در سال 2019 به 419 میلیون تن برسد.