به گزارش خبرنگار پیامآوران معدن و فولاد؛ احمد مرادعلیزاده مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در نشست خبری شرکت مس در هفدهمین نمایشگاه بینالمللی محیطزیست در زمینه سیاستهای کلی شرکت مس، بهویژه در حوزه محیطزیست اظهار داشت:شرکت ملی صنایع مس ایران طی چهارسال گذشته و در راستای سیاستهای کلی کشور در حوزه توسعه، چهار مؤلفه تولید، توسعه، نیروی انسانی و اکتشافات را موردتوجه قرار داده است،
وی گفت: در حوزه تولید، با اجرای طرحهای توسعه مثل فاز دو تغلیظ سونگون و سرچشمه تا پایان امسال، تولید مس محتوی معدنی کشور به 300هزار تن خواهد رسید و در حوزه توسعه برنامه افزایش تولید مس محتوی را تا 400هزار تن تا پایان سال 99 در دستور کار داریم.
مرادعلیزاده با بیان اینکه در زمینه توسعه و افزایش تولید، هماکنون راهاندازی سه معدن درهزار، چاهفیروزه و درآلو در استان کرمان مورد توجه ماست، گفت:علاوه بر این، برای افزایش ظرفیت فعالسازی معادن کوچک، با کمک ایمیدرو برنامهریزیهای صورت گرفته است تا میزان تولید مس محتوی شرکت مس تا پایان سال 98 به 400هزار تن برسد.
مدیرعامل شرکت مس در زمینه سیاستهای نیروی انسانی این شرکت در طول چندسال گذشته بیان کرد: در زمینه نیروی انسانی، افزایش بهرهوری کارکنان را دنبال کردیم و شاهد اتفاقات خوبی بودیم؛بهطوریکه در سال 92 میزان تولید بهازای هر نفر 9700 کیلوگرم بود و اکنون به عدد 15هزار کیلوگرم بهازای هر نفر رسیدیم.
او تصریح کرد: افزون بر سه حوزه فوق، چهارمین مؤلفهای که شرکت مس در طول چهارسال گذشته بر روی آن تأکید کرده، پیشبرد اکتشافات بوده است.
مرادعلیزاده با تأکید بر اینکه بدون اکتشافات، توسعه و تولید پایدار رخ نخواهد داد، گفت: برای این کار و دستیابی به ذخایر اگزوتیک و پنهان، نیاز به دانش روز داشتیم و با اینکه در حوزه اکتشافات در دنیا اتفاقات مهمی افتاده، ولی کشور ایران بهدلیل وجود تحریمها نتوانسته است از دانش فنی روز در دنیا استفاده کامل را ببرد؛ بنابراین، هماکنون در حال مذاکره با کشورها و مراکز علمی مهم دنیا برای شناسایی ذخایر پنهان هستیم.
کنسانتره آذربایجان صادر میشود
مدیرعامل شرکت مس در ادامه با اشاره به اهمیت حوزه محیطزیست برای شرکتهای صنعتی و معدنی اظهار داشت: گرچه امروزه از محیطزیست با عنوان مسئولیت اجتماعی یاد میشود ولی باید در عمل بهصورت مسئولیت اجتماعیای باشد که در متن شرکتها باشد و همواره به آن توجه جدی شود.
مدیرعامل شرکت مس با بیان اینکه توجه به این مؤلفهها باعث توسعه پایدار در کشور خواهد شد، اظهار داشت: میزان بهرهوری در حوزه انرژی و آب و مخصوصاً بازیابی آب، در همه معادن شرکت ملی مس بالای 70درصد است و امروز شرکت ملی مس جزو 15 شرکت برتر دنیا در حوزه صرفهجویی در مصرف آب است و امسال هم در مراسم بنیاد جهانی انرژی، معتبرترین جایزه زیستمحیطی را در بخش آب دریافت کرد.
مرادعلیزاده تأکید کرد: شرکت ملی صنایع مس ایران، هیچ اصراری به این ندارد که تولید به بیشترین میزان باشد. ما این اختیار را به مدیران سرچشمه دادهایم که در صورت بروز وارونگی هوا که آلایندگی ثابت میماند و اثرات آن بیشتر میشود، شارژ کوره را کاهش دهند یا در شرایطی حتی آن را متوقف کنند. ما تعهد داریم که کاتد مورد نیاز داخل کشور را تأمین کنیم و حتی اگر نتوانیم تولید کنیم، دست به واردات میزنیم؛ و تا زمانی که کارخانههای اسید ما راه بیفتد، میتوانیم این کار را انجام دهیم؛ چراکه آنچه در صنعت مس مهم است و میتواند یک اقتصاد پایدار را بهدنبال داشته باشد، تولید کنسانتره مس است. تولید کاتد همیشه بهصرفه نیست و اگر هزینههای TC و RC مناسب باشد، تولید کاتد توجیه دارد.
مرادعلیزاده در پاسخ به تذکر کتبی نماینده مردم ارومیه مبنی بر «آلایندگی مس متعلق به آذربایجان است و منافع آن متعلق به کرمان»، گفت: خوشبختانه تولید مس در آذربایجان شرقی و در منطقۀ سونگون هیچ آلایندگی ندارد، چراکه ما در آنجا تولید کنسانتره مس داریم. تولید کنسانتره مس هیچ آلودگی زیستمحیطی ندارد، مگر به خاک که ممکن است ناشی از پساب کارخانه باشد. خوشبختانه در این زمینه با تمهیداتی که شرکت مس در اوایل دهه 80 و همزمان با راهاندازی مجموعه در نظر گرفت، هم پایش آنلاین و دائمی در حال انجام است و هم سد رسوبگیر طوری طراحی شده است که آلودگی به زمین انتقال پیدا نمیکند.
وی ادامه داد: دربارۀ اینکه شرکت ملی مس در سونگون اشتغالزایی نداشته است، باید بگویم هماکنون 4000 نفر در مجموعه سونگون در حال کار هستند. دربارۀ اینکه کنسانترۀ آذربایجان به کرمان میرود هم باید بگویم فقط در سالهای 90 و 91 به این دلیل که عیار کنسانترۀ تولیدی در کرمان کمی پایین بود، کنسانترۀ تولیدی آذربایجان به کرمان رفت؛ بهجز این، همیشه کنسانترۀ آذربایجان صادر شده است و حتی یک کیلوی آن به کرمان نرفته است.
مدیرعامل شرکت مس تأکید کرد: نگاه ما نباید قومیتی و ناسیونالیستی باشد. شرکت مس یک بنگاه اقتصادی است که باید به فکر تولید و توسعۀ پایدار باشد. اینکه گفته میشود مالیات را آذربایجان میدهد و منافعش نصیب کرمان میشود، درست نیست. اساساً مجموعه سونگون 10سال از مالیات معاف بوده که چندسالی از این معافیت هم هنوز پابرجاست. ضمن اینکه شرکت مس تلاش کرده است تا گردش مالی این شرکت در تمام مناطق همگون شود.