به گزارش تجارت، معدن و فولاد: تازهترین برآورد آژانس بینالمللی انرژی نشان میدهد؛ در سالهای ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۷ میزان تقاضای جهانی برای زغال سنگ سیر صعودی خواهد داشت و تقاضا برای این کامودیتی دستکم در سال ۲۰۲۷ شاهد رکوردشکنی خواهد بود.
زغال سنگ، ماده گرانبهایی که همچون نفت خام طی صدها میلیون سال در اعماق زمین شکل گرفته، قرنهاست که برای تولید انرژی مورد استفاده بشر قرار میگیرد. استفاده اولیه از زغال سنگ محدود به تولید گرما برای مصارف خانگی و کارگاههای کوچک بود اما به تدریج، موارد استفاده دیگری برای این ماده ارزشمند کشف شد، به طوری که امروزه در صنایع مختلف، از تولید برق و ذوب فلز تا تولید لوازم آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرد.
در این گزارش، وضع بازار جهانی زغال سنگ از نظر تولید و مصرف مورد بررسی قرار گرفته و تازهترین پیشبینیها درباره میزان تقاضا و قیمت این کامودیتی ارائه شده است.
مسیر پرنوسان قیمت
بررسی روند حرکت قیمت زغال سنگ از سال ۲۰۱۰ تاکنون نشان میدهد؛ تا میانه سال ۲۰۲۰ این کامودیتی بین ۴۹ دلار تا ۱۳۲ دلار در هر تن در نوسان بوده است. از آگوست ۲۰۲۰ زغال سنگ در روندی صعودی قرار گرفت و پس از دو سال، در سپتامبر ۲۰۲۲به رکورد قیمت ۴۳۴ دلار دست پیدا کرد. اما این شرایط دیری نپایید و قیمت زغال سنگ تنها در ۹ ماه به سطح ۱۳۰ دلار سقوط کرد.
در سال ۲۰۲۴ نوسان قیمت زغال سنگ ادامه یافت. این کالا سال جاری را با قیمت ۱۲۹ دلار آغاز کرد و در ماه اکتبر به رقم ۱۵۳ دلار رسید و پس از آن، در روندی نزولی گرفتار شد و امروز که آخرین روزهای سال را پشت سر میگذاریم، به ۱۲۵ دلار رسیده است.
درباره آینده قیمت زغال سنگ، تازهترین برآورد بانک جهانی از افت ۱۲ درصدی قیمت این کالا در سال ۲۰۲۵ خبر میدهد. با این حال، برخی تحلیلگران و معاملهگران بازار بر این باورند که با توجه به افزایش تقاضای جهانی، احتمال افزایش قیمت زغال سنگ به بالای ۱۳۰ دلار وجود دارد.
رشد مداوم تقاضا
آژانس بینالمللی انرژی با کنار گذاشتن تئوری پیشین خود مبنی بر پایان عصر طلایی زغال سنگ اعلام کرد: در سالهای ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۷ میزان تقاضای جهانی برای زغالسنگ سیر صعودی خواهد داشت. دادههای آژانس نشان میدهد، تقاضا برای این کامودیتی دستکم در سال ۲۰۲۷ شاهد رکوردشکنی خواهد بود. پیش از این، آژانس با اشاره به چالشهای تغییرات اقلیمی که به گرمتر شدن زمین منجر شده، گفته بود میزان تقاضا برای زغال سنگ در سال ۲۰۲۳ به اوج رسیده است و در سالهای آینده شاهد کاهش تقاضا و مصرف این کالا خواهیم بود.
بر پایه تازهترین برآورد آژانس بینالمللی انرژی، میزان تقاضای جهانی زغال سنگ در سال ۲۰۲۷ به حدود ۸.۹ میلیارد تن خواهد رسید که یک درصد بیشتر رقم امسال است. این برآورد بر خلاف اهداف رهبران جهان درباره ضرورت کربنزدایی است. با وجود کاهش مصرف سوختهای فسیلی در کشورهای توسعهیافته، افزایش تقاضا در کشورهای دیگر (به ویژه چین) به این معناست که زغال سنگ بدون در نظر گرفتن اثرات منفی آن، همچنان ارزانترین منبع انرژی جهان خواهد بود. برای دستیابی به هدف «کربن صفر» تا سال ۲۰۵۰ بر اساس موافقتنامه پاریس، لازم است که مصرف زغال سنگ تا پایان دهه جاری به شدت کاهش یابد.
دو بخش تولید برق و فولاد از عوامل اصلی افزایش تقاضا برای زغال سنگ به شمار میروند. این دو بخش بیشترین میزان مصرف زغال سنگ را به خود اختصاص دادهاند.در سال ۲۰۲۳ بیش از ۳۵ درصد از کل برق تولیدی در جهان ناشی از مصرف زغال سنگ بوده است. گاز طبیعی با ۲۲.۵ درصد رتبه دوم را در اختیار داشت. در مجموع، سوختهای فسیلی مسئول تولید دوسوم از برق مصرفی جهان بودهاند.
پیشتازان تولید
آژانس بینالمللی انرژی در گزارش خود اعلام کرد: در پایان سال ۲۰۲۴ میزان تولید جهانی زغال سنگ از مرز ۹ میلیارد تن عبور میکند. در این سال، سه تولیدکننده اصلی، چین، هند و اندونزی به رکوردهای جدید تولید دست خواهند یافت. انتظار میرود، چین که حدود نیمی از تولید جهانی زغال سنگ را در اختیار دارد، در سال جاری با یک درصد رشد تولید مواجه شود. هند به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ زغال سنگ جهان، سیاستهای تشویقی را برای شرکتها در نظر گرفته است. در این راستا، دولت هند به نیروگاههای زغالسوز این کشور دستور داده تا پایان ماه فوریه با ظرفیت کامل فعالیت کنند. هند قصد دارد ظرفیت تولید برق نیروگاههای زغالسوز خود را تا سال ۲۰۳۲ به سطح ۹۰ گیگاوات افزایش دهد. در همین حال، تولیدکنندگان زغالسنگ اندونزی که در رتبه سوم تولید جهانی قرار دارند، پیشبینی میشود با افزایش چشمگیر تقاضای داخلی و بینالمللی برای نخستین بار به رقم تولید ۸۰۰ میلیون تن دست پیدا کنند. آمریکا و استرالیا نیز به ترتیب از بزرگترین تولیدکنندگان زغال سنگ جهان به شمار میروند.
مصرفکنندگان بزرگ
بزرگترین تولیدکننده زغال سنگ، مصرفکننده اصلی این کامودیتی نیز به شمار میرود. چین با مصرف حدود ۴۳۲۰ میلیون تن، ۵۰ درصد مصرف جهانی زغال سنگ را به خود اختصاص داده است. هند با مصرف ۹۶۶ میلیون تن در رتبه دوم و آمریکا با ۷۳۱ میلیون تن در رتبه سوم بزرگترین مصرفکنندگان زغال سنگ جهان قرار دارند. کشورهای آلمان، روسیه، ژاپن، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، لهستان و استرالیا نیز به ترتیب رتبههای چهارم تا دهم را در اختیار دارند.
ایران در میان ۱۳۰ کشور مورد بررسی، با مصرف کمتر از ۱.۵ میلیون تن در رتبه ۶۷ جهانی و بالاتر از آرژانتین، نروژ، مصر و سنگاپور جای گرفته است.
آینده بازار زغال سنگ
همچون هر کامودیتی دیگری، آینده بازار زغال سنگ را نیز عرضه و تقاضا تعیین میکند. در عین حال، برنامه جهانی کربنزدایی و کاهش آلودگی هم بر روند تولید، مصرف و قیمت این کامودیتی اثرگذار است. با وجود افزایش تولید برق از طریق انرژیهای تجدیدپذیر، بسیاری از کشورها بدون توجه به مشکل گرمایش زمین همچنان در حال استفاده از زغال سنگ به عنوان منبع اصلی تولید برق هستند. بر این اساس، بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که زغال سنگ (همچون نفت خام) دستکم تا پایان دهه جاری جایگاه مهم خود را حفظ خواهد کرد.