به گزارش تجارت، معدن و فولاد: این درحالی است که این شرکت بهرهبردار ذخایر غنی معدنی در کشور نظیر آنومالیهای 2، 4 و 6 گل گهر، معدن سنگ آهن جلال آباد و چندین معدن کوچک و متوسط مس در کشور است. با این وجود بهرهبرداری و فرآوری ذخایر غنی معدنی تا به این جای کار نتوانسته مانع از زیان عملکردی میدکو شود.
میدکو در میانه راه؛ پیشتاز دراستخراج، شکست خورده در سودسازی؟
تولید میدکو از 22 میلیون تن فراتر رفت
شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه با نماد میدکو در سال 1386 با هدف توسعه بخش معدن و صنایع معدنی در کشور، تقویت بخش خصوصی، کاهش تصدیگری دولت و توسعه کارآفرینی صنعتی و معدنی شکل گرفت. حیطه اصلی تولیدی این شرکت به اکتشاف و استخراج کانه های معدنی و فلزی، فرآوری و تولید محصولات میانی در زنجیره فولاد، مس و زغال سنگ متمرکز شده است. این شرکت در استانهای کرمان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، یزد، مرکزی و همدان فعالیت دارد.
ذخایر غنی، عملکرد فقیر؟
تولید معدنی میدکو شامل سنگ مس، زغال خام، سنگ آهک، سنگ دولومیت، سنگ سیلیس و سنگ آهن میشود. شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه بهره بردار ذخایر غنی معدنی در کشور از جمله آنومالی 2، آنومالی4 و آنومالی 6 گلگهر به صورت مشارکتی با سایر بهرهبرداران فعال در منطقه، معدن سنگآهن جلال آباد، معدن مس چاه موسی، معدن مس چاه فیروزه، معدن مس چاه فیروزه، معدن زغالسنگ خمرود، معادن زغال سنگ طبس شرقی، معدن درگهان نهاوند، معدن تلسفید روانسر، معدن دولومبت هوتک، معدن دولومیت کاظمآباد و معدن آهک ممرادکو است.
درآمدی پایین تراز سال قبل در دل تورم 25 درصدی؛ چه بر سر عملکرد مالی میدکو آمده؟
این شرکت در سال 1402 برابر 10 میلیون و 874 هزار تن ماده معدنی استخراج کرد، این درحالی بود که درهمین زمان عملیات باطله برداری برای تولید محصول در معادن تحت اختیار این شرکت نیز به 89 میلیون و 527 هزار تن رسید.
سایه سنگین پروژه های ناتمام بر سر سهامداران؛ توسعه بدون بازده؛ سرمایه سوزی یا آینده سازی؟
واحدهای تولیدی متعددی از میدکو طی سالهای گذشته به بهرهبرداری رسیده است؛ به نحوی که در شرایط کنونی این شرکت تولیدکننده سنگآهن خرد شده، سنگآهن دانهبندی، کنسانتره و گندله آهن، آهناسفنجی، بریکت، کلوخه، شمش فولاد، شمش چدن، کک متالورژی، زغال فرآوری شده، فروسیلیس، لوله مسی، کاتد مسی و آهک و دولومیت میپردازند. این شرکت معدنی در سال 1402 بالغ بر 22 میلیون و 211 هزار و 315 تن از انواع محصولات ذکر شده را تولید کرد.
میدکو و مسیر پرهزینه توسعه؛ آیا این شرکت به بازدهی وعده داده شده خواهد رسید؟
میدکو یکی از بهرهبرداران اصلی ذخایر معدنی در کشور است که ذخایر غنی و ارزشمندی از جمله امکان بهرهبرداری از ذخایر معدنی گلگهر و معدن جلالآباد را در اختیار دارد. برخورداری از مجوز برداشت از این ذخایر غنی معدنی، امکان حرکت در مسیر توسعه و سودآوری را برای این شرکت معدنی و صنعتی فراهم کرده است. با این وجود بررسی روند عملکرد این شرکت طی بیش از یک دهه اخیر از آن حکایت دارد که این شرکت حتی بر پایه اتکا و بهرهمندی از این ذخایر غنی معدنی نیز لزوما در سودسازی موفق نبوده است به نحوی که سهامداران حقیقی و حقوقی آن از سودسازی مثبت آن بهرهمند نشدهاند.
تولید 22 میلیون تنی؛ اما چرا زیان؟
شرکت میدکو در سال 1402 درآمد عملیاتی برابر 44 هزار و 251 میلیارد ریال را محقق کرد؛ این درحالی بود که درآمد عملیاتی این شرکت در سال 1401 برابر 48 هزار و 464 میلیارد ریال بود و بنابراین درآمد عملیاتی این شرکت که شامل درآمد حاصل از فروش محصولات تولیدی آن میشود در این سال به لحاظ ریالی افت داشته است. این در حالی است که متوسط تورم در کشور طی یک دهه اخیر بیش از 25 درصد است و افزایش درآمد عملیاتی به میزان تورم عمومی به مفهوم رشد درآمد از محل تورم عمومی است.
پروژه های متعدد و هم زمان؛ بزرگترین مانع میدکو برای رسیدن به ثبات سالی؟
شرکت فولاد زرند ایرانیان، شرکت فولاد سیرجان ایرانیان، شرکت فولاد بوتیای ایرانیان، شرکت بابک مس ایرانیا، شرکت فروسیلیس غرب پارس، شرکت فراوران زغالسنگ پابدانا و شرکت گسترش و نوسازی معادن خاورمیانه شرکتهای تولیدی زیرمجموعه میدکو هستند.
وقتی آمارهای تولید میلیونی نمی توانند از بحران مالی شرکت جلوگیری کنند
توسعه غیرکارشناسی
شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو) همواره طی بیش از یک دهه سپری شده از آغاز شکلگیری، بر اجرای پروژههای متعدد توسعهای تاکید داشته است. درواقع به گفته سیاستگذاران میدکو، تمرکز بر اجرای طرحهای توسعه مانع تحقق سودآوری مثبت در این شرکت طی سالهای اخیر شده و این موضوع را باید سرمایهگذاری برای آیندهای روشن تعبیر کرد. اگرچه تمرکز بر توسعه ضرورتی برای حفظ آینده به شمار میرود، اما به نظر میرسد که روند اخذ شده از سوی شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه و تعریف پروژههای متعدد غیرمتمرکز باعث شده تا از سویی سرمایهگذاران برای سالیان متمادی از کسب سود بیبهره بمانند و روند تکمیل طرحهای توسعه نیز به دلیل محدودیت منابع مالی متوقف شده یا با سرعت محدودی پیش برود.
وقتی توسعه بدون زمان بندی و منابع کافی، به نقطعه ضعف شرکت تبدیل می شود
درواقع اگرچه توجه به توسعه امری ضروری برای تامین آینده یک شرکت به شمار میرود، اما اجرای طرحهای توسعه باید با برنامهریزی و زمانبندی مناسبی انجام شود به نحوی که تعریف پروژههای متعدد و موازی به شکل همزمان با کاهش روند پیشرفت و چالش در مسیر تامین مالی به زیان هر مجموعه تولیدی و اقتصادی تمام میشود.
سقوط درآمدعملیانی در سایه تورم فزاینده
پروژههای توسعهای شرکت میدکو عبارت هستند از واحد احیا مستقیم بوتیا، واحد احیا مستقیم بردسیر، واحد احیا مستقیم زرند، واحد کنسانتره بوتیا، واحد کنسانتره بوتیا، واحد کنسانتره مس چاه فیروزه، واحد توسعه لیچینگ چاه موسی، نیروگاه برق بوتیا، جمعآوری و تصفیه فاضلاب کرمان، جمعآوری و تصفیه فاضلاب زرند، دیواترینگ 2 سیرجان، بویلر 2 کوره بلند، بازیابی مس کیک خنثیسازی، فرآوری میکروسیلیکا، تجهیز و بهرهبرداری از معدن زغالسنگ خمرود، آمادهسازی معادن طبس و تعمیرگاه معدن جلال آباد.
از زرند تا چاه فیروز؛ پروژه هایی که ناتمام مانده اند