به گزارش تجارت، معدن و فولاد: رئیس هیئت مدیره شرکت صنایع هفت الماس گفت: آنچه در توسعه فناوری تولید مقاطع تخت فولادی در کشور موثر است، مقوله بازار بوده و اگر به دنبال توسعه تکنولوژیکی در خطوط تولید این محصولات هستیم، باید بازار لازم را فراهم کنیم تا در ادامه سرمایهگذاری در این حوزه اقتصادی و مقرون به صرفه شود.
نوید ایزدپناه ضمن اشاره به کابرد بالای مقاطع تخت فولادی در صنایع مختلف به ویژه خودروسازی و لوازم خانگی، در خصوص اهمیت توسعه فناوری در خطوط تولید این محصولات، بیان کرد: باید این نکته را مد نظر داشته باشیم که مقاطع تخت فولادی در هفت سال گذشته، به مرور حجم بیشتری از بازار محصولات فولادی را در اختیار گرفتهاند. در واقع این یک رخداد کلی است که چند دلیل ساختاری دارد؛ از جمله اینکه مقاطع تخت در حال حاضر علاوه بر صنایعی مانند لوازم خانگی و خودروسازی، در صنعت ساختمانسازی و در محصولاتی مانند ال اس اف و ساندویچ پنل نیز استفاده میشود.
اهمیت فناوری در تولید محصولات جدید
وی در همین راستا ادامه داد: مسئله فناوری در تولید محصولات تخت فولادی از دو محور بنیادین برخوردار است. نخست در زمینه پایه فلزات بوده که زمان بسیاری از آغاز این روند در دنیا میگذرد. فولادهای کورتن و تریبپل، فاز نمونه چنین محصولاتی هستند که در آنها ادتیوهای میکروآلیاژی و (HSLA) به فولاد اضافه میشوند. در واقع این فولادها نسلی از محصولات هایتک هستند که در صنعت فولاد در حال استفاده است؛ ضمن اینکه معمولا این نوع فولادها ابتدا در صنعت خودرو استفاده میشوند و سپس مصرف آنها به صنعت لوازم خانگی نیز تسری مییابد. دومین محور بنیادین در مسئله فناوری، محصولاتی هستند که در عملیات حرارتی و کنترل نورد آنها تکنولوژی نوین به کار میرود.
رئیس هیئت مدیره شرکت صنایع هفت الماس تصریح کرد: هر دوی این محصولات فناورانه نیازمند اندازه بازار مناسبی هستند تا تولید آنها به صرفه باشد. واقعیت امر این است که مسئله تکنولوژی در خصوص این محصولات، مسئله حادی نیست و اگرچه این تکنولوژیها هایتک به شمار میروند اما این طور نیست که امکان نصب ماشینآلات یا بهرهگیری از این تکنولوژیها در داخل کشور وجود نداشته باشد. در واقع این دانشی است که هماکنون در نقاط مختلف جهان در دسترس بوده و شرکتهای زیادی از جمله در چین، ژاپن و کرهجنوبی این فناوری را در اختیار دارند. امروزه اساسا آسیاییها در این زمینه بسیار پیشرفته هستند و حتی گوی سبقت را از اروپاییها ربودهاند؛ حتی در همین شرایط تحریمی نیز امکان دسترسی به این ماشینآلات و تکنولوژیها وجود دارد و در داخل کشور شرکتهای دانشبنیانی حضور دارند که در این زمینهها فعالیت کردهاند و ماشینآلات لازم را در اندازههای مختلف توسعه دادهاند.
ایزدپناه با اشاره به اینکه مسئله تکنولوژی و فناوری تاثیر چندانی در این زمینه ندارد و بیشتر مرتبط به مسائل بازار است، عنوان کرد: امروز اگر سوال کنیم که مثلا چرا سالانه یک میلیون تن ورق خاص لوازم خانگی مخصوصا ورق (HSLA) در ایران تولید نمیشود، مشکل اساسی بازار خواهد بود و خیلی چالش تکنولوژی و فناوری مطرح نیست. در این نوع خطوط معمولا بین یک تا دو میلیون تن بازار نیاز است تا انجام هرگونه سرمایهگذاری در آن مقرون به صرفه شود؛ در حالی که صنعت لوازم خانگی و خودروی ایران آنچنان نیازمند مواد اولیه هایتک نیستند. مشابه این وضعیت در خصوص استنلس استیل (فولاد زنگنزن) نیز دیده میشود؛ به نحوی که ما در ایران محصول استنلس استیل را تولید کردهایم اما به خطوط جدیدی برای تداوم تولید آن نیاز داریم و سرمایهگذاری برای راهاندازی این خطوط جدید، نیازمند حجمی از تقاضا و اندازه بازاری است که در حال حاضر در داخل کشور وجود ندارد.
وی با اشاره به اهمیت وضعیت بازار جهت سرمایهگذاری در این حوزه و تاکید بر اینکه اندازه بازار و حجم تقاضا باید به حدی باشد که سرمایهگذاری در این حوزه را توجیهپذیر کند، مطرح کرد: در زمینه فناوری تولید ورقهای سرد و گرم نیز باید توجه داشت که اساسا عمده خلاقیتهای فناورانه در خصوص این نوع ورقها در بخش نورد نیست بلکه در بخش ذوب و مسائلی همچون تزریق افزودنیها، کستینگ، کنترل سطح نیتروژن در فرایند ذوب و … است؛ اینها مسائل اصلی در فناوریهای جدید و مرتبط با حوزه تولید ورقهای سرد و گرم است و ارتباط چندانی به حوزه نورد تدارد. لازم به ذکر است که در حوزه عملیات حرارتی شاهد تفاوتهایی هستیم و در نورد گرم و سرد خیلی تفاوت تکنولوژیک وجود ندارد.
دولت به تکالیف قانونی خود عمل کند
رئیس هیئت مدیره شرکت صنایع هفت الماس در ارتباط با نقش دولت و سازمانهای بالادستی در تامین زیرساختهای توسعه فناوری تولید در کارخانههای فولادی به ویژه نورد، اظهار داشت: بیشترین مشکل در ساختار دولت، مخالفت و سنگاندازی دولتهاست! به نظر سازوکار صندوق توسعه ملی سازوکار خوبی است و اگر دولتها اجازه دهند که این صندوق به وظیفه خود بر اساس قانون عمل کند، منابع ارزی را دریافت و پرداخت کند و تعادلی در این حوزه وجود داشته باشد، در نهایت کلیه امور به خوبی پیش خواهد رفت. ما معتقدیم که دولتها باید فقط در حوزه مجوزها کار کنند؛ مجوزهای بدون نامی که در قانون برنامه هفتم و فضای کسبوکار نیز به آنها اشاره شده است. در واقع دولت اگر فقط به وظایف قانونی خود عمل کند، نیاز به کمک دیگری وجود ندارد و خواسته ما تنها اجرای تکالیف قانونی است.
ایزدپناه در پاسخ به این سوال که شرکت صنایع هفت الماس تا به امروز چه اقداماتی جهت توسعه فناوری تولید انواع ورق انجام داده و چه اهدافی را در این زمینه برای آینده خود تبیین کرده است، خاطرنشان کرد: ما در شرکت صنایع هفت الماس، سبد محصولی متنوعی داریم و محصولات مختلفی را متناسب با نیاز و ظرفیت بازار تولید میکنیم. مهمترین محصول فناورانه شرکت ورق گالوآلوم است و حتی در مورد همین ورق گالوآلوم نیز ما نهایتا با ۱۵ درصد از ظرفیت خط تولید خود مشغول به فعالیت هستیم. هماکنون در تلاشیم که این محصول را بازاریابی کنیم و حجم تولید را افزایش دهیم اما حجم تقاضا و نیاز بازار داخلی در این حوزه چندان زیاد نیست.
وی در پایان یادآور شد: در بازارهای صادراتی نیز متاسفانه با مقررات نادرستی که از طرف نهادهای مسئول وضع شده، امکان تولید محصولات با تکنولوژی نوین و ارزش افزوده بالا از صنعت کشور سلب شده است؛ متاسفانه دولت در حال پرداخت یارانه به واردکننده است و این یارانه در حال حاضر از جیب صادرکننده محصولات (حتی محصولات با تکنولوژی بالا) تامین میشود.
منبع: فلزات آنلاین،